E-Förslag
Hudiksvalls kommun bör anslutas till Naturkartan!
Beskrivning
Naturkartan eller outdoormap som återfinns på webben naturkartan.se och i app för smartphones gör det möjligt för människor att lättare hitta ut i naturen, till naturreservat, vandringsleder, cykelleder, fiskevatten, badplatser, utsiktsberg, kulturminnesplatser, lekparker, vindskydd, övernattningsstugor, grottor, bergsklättringsleder med mera. Även service såsom restauranger, matvaruaffärer, bensinmackar och logi går att åskådliggöras i anslutning på samma plattform.
Mitt förslag är att Hudiksvalls kommun ansluter sig till naturkartan så att människor får lättare att hitta meningsfull sysselsättning och rekreation i naturen. Detta skulle stärka folkhälsan lokalt samt besöksnäringen i kommunen. Genom att kommuninnevånare samt besökare lättare kan överblicka vad som finns att upptäcka i naturen så ökar begripligheten för gemene man. Att veta mer om platsen man vistas på, naturen och kulturen stärker känslan av sammanhang, KASAM. Genom att vandringsleder åskådliggörs tydligt via digitala kartor så ökar tryggheten för många så fler vågar vandra längs våra vackra, många och långa vandringsleder. Om det blir lättare för besökare att hitta till och upptäcka vår vackra natur i Hudiksvalls kommun så kommer de även att tanka, handla mat, äta/fika och använda övrig service vilket gynnar handeln och stärker ekonomin lokalt.
Naturkartan, gör det möjligt för kommuner att enkelt skapa moderna natur- och friluftsguider för såväl webben som mobilen. Både för egen del, men även i samverkan med andra.
I april 2020 använde ca 70 kommuner, länsstyrelser, destinationer, stiftelser m fl tjänsten för att informera, inspirera och vägleda sina invånare och besökare ut i naturen. Sammantaget administrerar hundratals huvudmän över 1 900 naturreservat, 2 200 stigar/leder, med över 10.000 närliggande aktiviteter och faciliteter. Som sedermera förpackas och kommuniceras i såväl appar som webbar. Med utgångspunkt från detta system har Naturkartan även utvecklats till att vara den ledande guiden till Sveriges natur- och friluftsliv.
I och men Coronaviruset och människors sökande efter att komma ut i naturen har Naturkartans trafik ökar kraftigt, alla tidigare besöksrekord slås just nu! Sen årsskiftet har Naturkartan.se (webben) haft nära 700 000 unika användare, som tillsammans kikat på dryg 2,1 miljoner sidor. Det är en ökning av antal användare med 180% jämfört med föregående år. Därtill har apparna ca 300 000 nedladdningar och en trafik som vida överstiger webbens.
Naturkraft Gästrikland är ett exempel nära Hudiksvalls kommun, de har tagit fram en relativt omfattande digital guide till stora dela av Gästriklands fina natur. Guiden presenteras på såväl Naturkartans webb och app som på Visit Gästriklands webb.
Värt att nämna är också att Naturkartan har fått i uppdrag av STF att tillsammans med dem ta fram digitala och interaktiva karttjänster till alla av STF's utvalda, vandringsleder. Varav Hälsingeleden är en av dem som nu ligger inbäddad på Svenska Turistföreningens webbplats. Även Gästrikeleden är på gång. Huvudmännen (berörda kommuner) kan fortsätta att uppdatera ledens etapper med alltifrån bilder, texter, etc till olika typer av platser längs med leden. När så sker, uppdateras även inbäddningen på STF's webbplats automatiskt. Alltså inget krav, men en god möjlighet.
Systemet är byggt för att huvudmännen för alla natur- och frilufuftsområden, -leder och -platser, själva kan administrera den geodata, metadata och information som beskriver friluftslivet i fråga. Ibland även synkat med kommunernas ArcGIS. Detta för att säkerställa att alla guider (för webb och mobil) är kontinuerligt uppdaterade när ändringar sker. Se bifogat dokument för mer information om hur naturkartan funkar tekniskt.
Delaktighet
Om Hudiksvalls kommun ansluter sig till Naturkartan är det ytterst viktigt att de föreningar och byalag i kommunen som sköter de olika vandringslederna, skateparker, fiskevatten, cykelleder, lekparker, kulturminnesmärken, besöksmål mm får vara med och lägga in information. Det är ju de personerna som kan lederna, sevärdheter, historian samt har bilder och all information som besökaren kan tänkas behöva. Genom att Hudiksvalls kommun skulle ansluta sig till naturkartan skulle det underlätta oerhört för alla ideellt arbetande aktiva människor som vill nå ut med sina besöksmål. Exempelvis så underlättar underhållet på en vandringsled avsevärt om fler vandrar. Om fler känner till vart vandringslederna finns och deras sträckning så skulle de trafikeras mer.
// Åsa Eriksson