E-Förslag

Ökad tillgänglighet av Hudiksvalls skärgård

Status
Publicerat
Röstning avslutas
2024-09-18
Antal röster
170

Beskrivning
Medborgarförslag till en förbättrad tillgänglighet av skärgården inom Hudiksvalls kommun.

Hudiksvall har en vacker skärgård som bjuder på möjligheter till fina naturupplevelser och rekreation. Många människor som har möjlighet att ta sig ut med egna båtar gör det ofta och gärna för att ta del av det utbud som finns och umgås med varandra.

Inom Hudiksvalls kommun finns det c:a 1000 båtägare som är medlemmar i en båtklubb som är ansluten till Svenska Båtunionen via Gävleborgs Båtförbund. Inom organisationen jobbar vi med att förmedla kunskaper för ett säkert och miljörätt båtliv och att båtägarna ska få kännedom om vad som gäller för vistelsen i naturen och på sjön t.ex. allemansrätten.

Vi klubbar inom Hudiksvalls kommun vill därför inkomma med synpunkter på hur en utveckling och förbättring av servicen för båtfolket kan göras för att fler ska kunna ta del av skärgården. Utöver vårt eget båtfolk gästas vi varje sommar av c:a 1000 båtar från både Sverige och utlandet vilket ger ett betydande ekonomiskt tillskott för kommunen och dess näringsidkare. Ungefär hälften tillbringar flera dagar i hamnarna.

Det finns redan idag flera bryggor med service på öarna men behovet är större, så önskemålet är en utökning av antalet bryggplatser. Och för att förbättra utnyttjandet måste ordningsregler sättas upp för att gästande båtar ska förtöja med fören mot bryggan och ankare i aktern.
Utprickning och enslinjer bör ses över för att säkert kunna angöra platserna. För att öka säkerheten vid grillning i anlagda grillplatser, bör de kompletteras med ett gnistskydd.
Ett tips är att ange swish nummer för frivilliga avgifter vid kommunens bryggor.

Sedan 2015 är det förbjudet att tömma båttoaletter i sjön. Idag finns tömningsstationer i Hudiksvall, Njutånger och Enånger men avståndet dit är långt för förbipasserande båtar. Vårt förslag är att anlägga en flytande Toa tömningsstation i Storhamn på Agön. En god investering som hjälper båtfolket att uppfylla lagkravet. Nöden har ingen lag och då blir det tömning i sjön.

En förbättrad marknadsföring av skärgården är också önskvärd. Idag är det svårt att hitta t.ex bokning av stugan på Agön. Skärgården är en stor tillgång för kommun och dess invånare så vårt tips är att ta till vara detta. Varje satsad krona ger mångfalt tillbaka.

Till sist: För att öka tillgängligheten för folk utan båt behövs en skärgårdsbåt.

Med vänliga båthälsningar!

Gävleborgs Båtförbund
Hudiksvalls Sjösportsällskap
Iggesunds Motorbåtsklubb
Njutångers Båtklubb
Enångers Båtsällskap